با به وجود آمدن فناوری سیم کارت های eSIM یا همان سیمکارت های الکترونیکی احتمالا به زودی شاهد منسوخ شدن و کنار رفتن سیم کارت های سنتی باشیم.
البته برای اینکه بتوانید از سیمکارت های eSIM استفاده نمایید باید گوشی شما قابلیت مربوطه را داشته باشد. برخی گوشی های هوشمند جدیدتر مانند iphone 11 قابلیت استفاده از eSIM را دارند. البته قطعا به مرور زمان بقیه شرکت ها نیز این قابلیت را به گوشی های خود اضافه خواهند کرد.
با جایگزین شدن فناوری eSIM به جای سیمکارت های سنتی، در هزینه ها صرفه جویی خواهد شد. اما این تنها مزیت فناوری eSIM نیست و در ادامه متوجه دیگر مزایای این فناوری خواهید شد. اما قبل از اینکه به بررسی دقیق فناوری سیم کارت eSIM بپردازیم، بهتر است درباره خود سیم کارت (SIM) نکاتی را بدانیم.
سیم کارت (SIM) مخفف عبارت subscriber identity module به معنای ماژول هویت مشترک است. سیم کارت ها به طور اصولی دارای اطلاعاتی هستند که مربوط به هویت شماست و این اطلاعات هویتی توسط سیمکارت برای شرکت مخابراتی شما تایید میشود. به طور ساده تر سیمکارت چیزی است که به شرکت مخابراتی میگوید شما چه کسی هستید! در واقع بدون سیم کارت شرکت های مخابراتی نمیتوانند هویت مشترک را شناسایی کنند؛ بنابراین به فردی که سیمکارت ندارد، اجازه استفاده از آنتن های مخابراتی داده نمیشود.
اما سوال این است که سیم کارت های eSIM (سیمکارت الکترونیکی) چه تفاوت هایی با سیمکارت های معمولی دارند؟
در ادامه این مقاله قصد داریم تا به بررسی دقیق تر فناوری eSIM و تفاوت های اصلی آن با سیمکارت های سنتی بپردازیم.
سیمکارت eSIM (سیمکارت الکترونیکی) چیست؟
سیمکارت eSIM یا همان سیمکارت الکترونیکی همانطور که از نامش پیداست، سیمکارتی جاسازی شده است که در تلفن همراه شما قرار دارد. در واقع با استفاده از این فناوری دیگر نیازی به استفاده از سیمکارت فیزیکی ندارید. برای این منظور یک تراشه کوچک در گوشی تعبیه میشود که میتواند اطلاعات هویتی شما را برای شرکت های مخابراتی، تایید کند. این فرآیند تایید هویت در حالت عادی توسط همان سیم کارت انجام میشد که حالا فناوری eSIM میخواهد جایگزین آن شود!
البته ممکن است سوالاتی در ذهن شما شکل بگیرد درباره اینکه در هنگام مسافرت به کشور های دیگر باید چه کاری انجام دهید؟ همه این موارد برای فناوری eSIM لحاظ شده اند. گاها فقط ممکن است شما نیاز داشته باشید تا تحت پوشش یک شرکت مخابراتی دیگر بروید که از طریق تنظیمات موبایل تان این موضوع صورت میگیرد.
اما باید بدانید برای این موضوع اصلا نیازی به تعویض گوشی نیست! شاید فکر کنید که برای استفاده از eSIM در کشور های دیگر باید گوشی خود را عوض کنید! اما اینطور نیست، و اتفاقا eSIM استفاده از آنتن دهی بقیه شرکت ها را آسان تر هم میکند. شما دیگر نیازی به خرید و فعالسازی سیمکارت ندارید، و با استفاده از eSIM از هر اپراتوری که بخواهید میتوانید خدمات دریافت نمایید.
حتی فناوری eSIM برای استفاده همزمان از دو سیمکارت هم مناسب است. اگر دارای دو سیمکارت هستید نگران استفاده از سیمکارت الکترونیکی نباشید. چرا که فناوری eSIM به راحتی امکان استفاده از دو اپراتور مجزا را به شما میدهد و به راحتی میتوانید از هر دوی آنها استفاده نمایید. با استفاده از فناوری eSIM گوشی شما به ازای هر سیمکارت شما، تنظیمات اختصاصی ارائه میدهد که میتوانید از طریق آنها حساب های خودتان را مدیریت نمایید.
گوشی Google pixel 2 از اولین گوشی هایی بود که دارای فناوری eSIM بود. در این گوشی کاربران میبایست برنامه ای مخصوص را روی گوشی خود نصب کنند سپس به راحتی از فناوری eSIM میتوانند استفاده کنند. بعد از آن گوشی iphone XS وارد بازار شد که قابلیت استفاده از سیمکارت فیزیکی و eSIM را به طور همزمان به مشترکین میدهد.
یکی از مزایای فناوری eSIM ، ایجاد فضای بیشتر برای گوشی هوشمند است. البته در حال حاضر شاید این موضوع چندان برای تولید کنندگان گوشی هوشمند اهمیت نداشته باشد. اما باید بدانید که فناوری eSIM میتواند به مصرف باتری نیز کمک کند. البته کوچک بودن دستبند ها و ساعت های هوشمند بسیار حیاتی است. به همین جهت اپل واچ های سری 4 و 5 دارای فناوری eSIM هستند. همین موضوع به کوچک نگه داشتن ساعت های هوشمند کمک زیادی خواهد کرد.
چه زمانی میتوانیم از سیمکارت eSIM استفاده کنیم؟
در واقع نمیتوان زمان دقیقی برای این موضوع مشخص کرد. استفاده شما از فناوری eSIM مشروط به دو مورد است. اول اینکه گوشی هوشمند شما از فناوری eSIM پشتیبانی کند و شرط دوم این است که اپراتور شما از این فناوری پشتیبانی کند. در حال حاضر هنوز شرکت های گوشی سازی، شیار های مخصوص سیمکارت های فیزیکی را نیز در گوشی های خود تعبیه میکنند. پس فعلا از این بابت نگران نباشید.
اما اگر شرکت های گوشی سازی به مرور زمان شیار های سیمکارت فیزیک را حذف کنند ممکن است سرعت رشد این فناوری هم بیشتر شود. چرا که با این کار شرکت های مخابراتی نیز مجبور میشوند تا زیرساخت های لازم برای فناوری eSIM را فراهم کنند. البته حذف شیار های سیمکارت فیزیکی به احتمال زیاد با مخالفت و شکایت خیلی از خریداران گوشی های هوشمند مواجه شود. اما در نهایت چه این فرآیند سریع انجام شود چه آهسته، در آخر سیمکارت های فیزیکی باید جای خودشان را به سیمکارت های eSIM بدهند و برای همیشه کنار گذاشته شوند.
در حال حاضر هم گوشی های هوشمندی وجود دارند که از فناوری eSIM پشتیبانی میکنند و البته هر چه میگذرد به تعداد آنها اضافه میشود. از تلفن های هوشمندی که از eSIM پشتیبانی میکنند میتوان به برخی گوشی های اپل، google pixel، هواوی p40 و سامسونگ گلکسی S20 اشاره کرد. البته همانطور که گفتیم استفاده از eSIM برای ساعت های هوشمند میتواند مهم تر باشد. از جمله ساعت های هوشمندی که از فناوری eSIM استفاده میکنند میتوان به اپل واچ، هواوی واچ 2 و گلکسی واچ اشاره کرد. البته برخی شرکت های دیگر مانند lenovo نیز در برخی از محصولات خود از فناوری eSIM بهره میبرند.
طبق مطالعات گروه تحقیقاتی ABI که در ماه مارس سال 202 منتشر شد، تعداد دستگاه های مجهز به فناوری eSIM در سال 2020 دو برابر خواهد شد و از 102 میلیون به 225میلیون مورد خواهند رسید. این شرکت همچنین پیشبینی میکند که تا سال 2024 تعداد دستگاه های دارای eSIM به 500 میلیون برسد.
با این حساب دیر یا زود باید آماده شوید تا از فناوری eSIM استفاده نمایید و با سیمکارت های سنتی خودتان خداحافظی کنید!
تفاوت های سیمکارت های eSIM با سیمکارت های سنتی در چیست؟
البته احتمالا تا به اینجای کار پاسخ این سوال را حدودا فهمیده باشید! اما به طور خلاصه باید بگوییم که سیمکارت های سنتی و eSIM هیچ تفاوتی در انجام دهی خدمات لازم ندارند و تفاوت آنها در اندازه و روش استفاده از آنهاست. همانطور که گفتیم برای استفاده از eSIM باید یک تراشه بسیار کوچک در گوشی تعبیه شود. اندازه این تراشه حدود 2.5 در 2.3 میلی متر است و ضخامت آن نیز فقط 2 میلی متر است. این اندازه حتی از سیمکارت های فیزیکی نیز کوچکتر است. حتی اگر از نانو سیمکارت هم استفاده کنید باز هم سیمکارت شما از تراشه eSIM بزرگتر است.البته همانطور که گفته شد، شرکت های مخابراتی نیز باید زیر ساخت های لازم برای استفاده از سیمکارت های eSIM را فراهم کنند.
مزایای سیمکارت های eSIM چیست؟
اولین مزیت که البته شاید بیشتر به نفع تولید کنندگان گوشی های هوشمند باشد، فضای کمتر برای طراحی گوشی است. البته فعلا با گوشی های بزرگی که داریم، کسی به فکر کوچک کردن گوشی های هوشمند نیست! با این حال این موضوع میتواند باعث صرفه جویی در هزینه ساخت گوشی شود و کار شرکت های تولید سازنده گوشی را راحت تر کند.
اما از مهم ترین مزیت های eSIM راحت شدن استفاده برای کاربران است. برای مثال اگر شما بخواهید اپراتور خودتان را عوض کنید دیگر نیازی نخواهید داشت تا سیمکارت فیزیکی جدیدی بخرید یا منتظر رسیدن سیمکارت خود باشید! در عوض به آسانی میتوانید اپراتور خودتان را عوض کنید و از طریق گوشی خودتان تنظیمات مربوطه را انجام دهید. حتی اگر قصد سفر به کشور های خارجی را داشته باشید نیازی نیست که سیمکارت جدیدی از اپراتور های خارجی بخرید.
از طرفی برای اپراتور ها نیز هزینه ها کمتر خواهد شد. هرچه سیمکارت های فیزیکی کمتر باشد، اپراتور ها هزینه های کمتری برای آماده سازی و ارائه خدمات سیمکارت خواهند کرد. eSIM حتی در اینترنت اشیاء نیز مورد استفاده قرار میگیرد. بدین ترتیب میتوانید حتی اشیاء خانه تان را هم به اینترنت متصل نمایید!
برای طراحان و سازندگان گوشی نیز کار راحت تر خواهد شد. وقتی شیار سیمکارت های فیزیکی از روی گوشی های هوشمند حذف شوند، فرصت برای طراحی گوشی های ضد آب بیشتر خواهد شد. فناوری eSIM قطعا باعث خواهد شد.در کل سیمکارت های eSIM برای همه میتواند مزایایی در بر داشته باشد.
آیا سیمکارت های eSIM معایبی نیز دارند؟
شاید به دلیل اینکه هنوز این فناوری آنچنان مورد استفاده قرار نگرفته، معایب آن از چشم کاربران دور مانده باشد. اما میتوان معایبی را از پیش حدس زد. برای مثال فرض کنید که گوشی شما دارای فناوری eSIM باشد اما به کشوری سفر کنید که هیچ اپراتوری از eSIM پشتیبانی نکند! مشکل دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، بروز مشکلات فنی است. اگر اتفاقی برای تراشه داخل گوشی بیفتد، آنگاه شما انگار دیگر سیمکارت ندارید! البته امیدواریم که شرکت های سازنده گوشی هوشمند به فکر این مشکلات باشند و در طراحی خود گوشی ها را به نوعی طراحی کنند که اگر برای تراشه مربوط به eSIM مشکل فنی ای پیش آمد، به راحتی بتوان آن را تعویض یا تعمیر کرد.
یکی دیگر از مشکلات احتمالی سیمکارت های eSIM انتقال مالکیت سیمکارت است. فرض کنید میخواهید گوشی خودتان را بفروشید، در حال حاضر برای جابجایی سیمکارت، کافی است سیمکارت فیزیکی خودتان را از گوشی خارج کنید. اما اگر از سیمکارت های eSIM استفاده کنید، احتمالا این موضوع کمی سخت تر باشد!
از طرفی از جنبه های امنیتی نیز ممکن است eSIM ها برای شما خطراتی ایجاد کنند. چنانچه به گوشی شما نفوذی صورت بگیرد، ممکن است از طریق سیمکارت مکان شما ردیابی شود. شما نمیتوانید eSIM را مانند سیمکارت های معمولی از گوشی تان خارج نمایید!
قطعا سیمکارت های الکترونیکی چالش های دیگری نیز دارند که در آینده ای نه چندان دور با آنها مواجه خواهیم شد. برخی مسائل نیز وجود دارند، که هنوز راه حل آنها برای ما مشخص نیست! برای مثال ممکن است در حال حاضر از دو سیمکارت متفاوت استفاده کنید، اما سوال این است که وقتی سیمکارت eSIM داریم، چگونه میتوانیم از دو سیمکارت مختلف استفاده کنیم؟ برخی از چالش های پیش رو مربوط به شرکت های گوشی سازی است و برخی دیگر مربوط به اپراتور ها است.
البته تا به حال برای خیلی از مشکلاتی از این قبیل راهکار هایی در نظر گرفته شده است و امیدواریم برای بقیه موارد نیز راه حل هایی ارائه داده شود.
به هر حال چه بخواهیم چه نخواهیم فناوری سیمکارت های eSIM به زودی بیشتر و بیشتر وارد زندگی ما خواهد شد و جایگزین سیمکارت های فیزیکی سنتی میشود.
ایرانسل سرویس eSIM را به طور آزمایشی راه اندازی کرد!
مدیر عامل ایرانسل با انتشار پستی در صفحه شخصی اینستاگرام خود، از راه اندازی آزمایشی سرویس eSIM در ایرانسل خبر داد. مدیر عامل ایرانسل در این پست اینستاگرامی خود نوشت : <<کاربرد eSIM در صنعت ارتباطات و فناوریاطلاعات، علاوه بر آن که موجب بالا رفتن ضریب امنیت و افزایش امکان ساخت ابزارهای ضد آب و ضد غبار میشود، در گسترش خدمات دستگاه به دستگاه (M۲M) و اینترنت اشیا (IoT) نیز اهمیت بهسزایی دارد و میتوان از آن بهعنوان پیشران توسعه صنعت اینترنت اشیا یاد کرد.>>
مدیر عامل ایرانسل به مزایای سرویس eSIM اشاره کرده است. البته توجه داشته باشید که این سرویس فقط به صورت آزمایشی راه اندازی شده است و هنوز کاربران عادی امکان استفاده از آن را ندارند. در ادامه مدیر عامل ایرانسل اضافه کرد : << این فناوری برای تولیدکنندگان ساعتهای هوشمند و گجتهای سلامت هوشمند که به صورت دائم با شبکههای مخابراتی در ارتباط هستند نیز، کارایی بالایی دارد. هماکنون در دنیا، استفاده از eSIM در برخی ساعتهای هوشمند، تبلتها و دستگاههای سلامتهوشمند آغاز شده و پیشبینی میشود که در آینده نه چندان دور، کاربرد آن به تمامی دستگاهها از جمله گوشیهای هوشمند نیز گسترش یابد.>>
منبع:مای روند